De leerlingen van groep 7 en 8 van de drie basisscholen in Gaanderen gaan op vrijdagochtend 23 juni op voor het praktisch verkeersexamen. Na het eerder behalen van het theorie examen mogen leerlingen van de St. Martinus, Augustinus en Wis en Wierig laten zien dat ze weten hoe ze zich op de fiets in het verkeer moeten gedragen.
Tijdens het VVN praktisch verkeersexamen wordt gekeken of de leerlingen de opgedane verkeerskennis goed kunnen toepassen in de praktijk. Noodzakelijk, want in Nederland raken jaarlijks meer dan tweeduizend kinderen ernstig gewond bij een verkeersongeval. De helft van die kinderen is fietser.
Het verkeersexamen wordt iedere twee jaar gehouden op de basisscholen en wordt ondersteund door Veilig Verkeer Nederland. Een grote groep ouders van de drie scholen helpt bij de uitvoering. “We zijn met een werkgroep al enkele maanden bezig met de voorbereidingen,” vertelt de verkeerscommissie. “Hulp van de ouders is noodzakelijk als je zo’n project wilt draaien. Ouders controleren de fiets volgens een vaste ‘fietscontrolelijst’. Verlichting, remmen en bel moeten onder andere in orde zijn. De ondertekende lijst moet bij de fietscommissie weer worden ingeleverd. Verder wordt iedere leerling op 23 juni tijdens het fietsen van de route onderweg beoordeeld op zijn of haar vaardigheden in het verkeer. Op 13 controle posten wordt door de hulpouders onder andere gelet op het juist voorsorteren, voorrang verlenen, richting aangeven en links en rechts kijken. Ook zijn er twee politieagenten aanwezig die extra letten op de gevaarlijke punten in de route.”
Volgens de verkeerscommissie is het verkeersexamen een belangrijk onderdeel van de leerstof aan het einde van de basisschool. “Leerlingen gaan op deze leeftijd steeds vaker alleen op de fiets, zeker als ze straks naar het Voortgezet Onderwijs gaan. Het praktisch verkeersexamen creëert een stukje bewustwording en ervaring bij de leerlingen, waardoor ze veiliger kunnen deelnemen aan het verkeer.”